Evrimcilere Cevaplar

From: Evrimcilere Cevaplar (evrimcilerecevaplar@yahoo.com)
Date: Wed Jun 20 2001 - 21:10:29 EDT

  • Next message: M.B.Roberts: "Re: Watershed"

     EVRIMCI PROPAGANDA, BILGISIZLIGIN ZIRVESINDE Bu sitede,Darwinizm propagandasi yapmak icin medyada yayinlanan yanilticihaberlerin ve carpitmalarin bilimsel cevaplarini okuyacaksiniz! 8MILYON YILLIK ISKELET HAKKINDAKI EVRIMCI YANILGILAR   11 Haziran 2001 tarihli bazi gazetelerde evrim teorisilehinde yorumlanan bir fosil bulgusundan soz ediliyordu. Ornegin buyeni bulgu Hurriyet gazetesi'nde "Evrim Zincirini Anadolu Aydinlatacak"baslikli bir haberle duyuruldu. Soz konusu fosil, Anadolu'da bulunan ve23. Uluslararasi Kazi, Arastirma ve Arkeometri Sempozyumu'nda duyurulanbir ornekti. Habere gore, bazi evrimci antropologlar, yasi 7-8 milyonyil olarak hesaplanan bu fosilin "insanimsilarla" kuyruksuz maymunlararasinda eksik olan evrim zincirini tamamlayacagini iddia ediyordu.   Klasik bir evrim propagandasinin sergilendigi bu haberler,bilimsel acidan onemli yanilgi ve yanlislar icermektedir. Bu yazida,sozkonusu gazete haberler!
    ine hakim olan evrimci onyargi ortayakonacaktir. "Insanin Evrimi" Hic Bir Somut Kanita Dayanmayan Bir Varsayimdir   Oncelikle, insanin evrimi iddiasinin neden bilimseldayanaklardan yoksun bir varsayim oldugunu aciklamak gerekir. Evrimciler, insanin maymunlarla ortak bir atadan turediklerini onesurerler. Bu konuda aralarinda kesin bir uzlasma yoktur, ancak geneliddiaya gore, kuyruksuz maymunlar ve evrimcilerin "insanimsi" (hominid)adli bir sinifa dahil ettikleri diger tur maymunlar (yani cesitliAustralopithecus turleri) ortak bir atadan gelmisler ve 5-10 milyon yilonce birbirlerinden ayrilmislardir. Ayni iddiaya gore "insanimsi"maymunlar (yani Australopithecus) zamanla asama asama gunumuz insaninadonusmustur.   Bu hikaye saglam temellere oturan bilimsel bir gercek gibianlatilir. Oysa ne fosil kayitlari boyle bir evrimi ispatlamaktadir, nede boyle bir evrim saglayacak bir mekanizma ortaya konabilmistir.   Nit!
    ekim evrimciler de kanitlara degil, kendi urettiklerikavramlara dayanirlar. Bunlarin basinda az once belirttigimiz"insanimsi" (hominid) kavrami gelir. Evrimci siniflamaya gore bu grubunicinde insanlar (yani cesitli "Homo" siniflamalari) ve Australopithecusturleri vardir. Evrimciler "hominid"leri ise, daha ust bir grup olarakkabul edilen "hominoid" kategorisine dahil ederler. Bu kategoride,"hominid"lerin yaninda, gibonlar ve buyuk kuyruksuz maymunlar da yeralir.   Evrimciler bu teorik siniflandirmayi bir kez kurduktansonra, bulunan her fosili bu sema icinde bir yerlere oturtmakta vebunun sonucunda, bulunan her fosil uzerine tum dunya meyda araciligiyla"evrimin kayip halkasi bulundu" gibi klise haberlerle aldatilmaktadir.Anadolu'da bulunan 7-8 milyon yillik "hominid" fosili hakkindakihaberler de ayni klisenin belki bininci tekraridir.   Oysa tum bu hikaye belirttigimiz gibi bir aldatmacadir,cunku ortada evrimci varsayimlari ispatlayan k!
    anit yoktur. Evrimcilermevcut maymun siniflamalarini ve bunlara ait fosil kalintilarini (kendiicinde son derece ihtilafli) bir "evrim zinciri" halindesiralamaktadirlar, ama fosiller ortada gercekten boyle bir gecisolduguna dair kanit sunmamaktadir. Evrimci Paleoantropologlardan Itiraflar   Insanin evrimi iddiasinin hayali oldugunun ilginc birgostergesi, bulunan yeni fosillerin iddiayi desteklemek yerineceliskili hale getirmesidir. ABD'nin en onde gelen paleontologlariarasinda yer alan Harvard Universitesi'nden Niles Eldredge ve AmerikanDoga Tarihi Muzesi'nden Ian Tattersall, bu konuda su onemli yorumuyapmislardir: Canlilarin evrimsel tarihlerinin bir kesif meselesi oldugu dusuncesi,bir efsanedir. Eger oyle olsaydi, ne kadar cok hominid fosili bulursak,insanin evrimi hikayesinin de o kadar acik hale gelmesi gerekirdi. Oysaeger bir sey olduysa, bunun tam tersi olmustur.1   Konunun uzmani olan diger pek cok evrimci, aslindasav!
    undugu teori hakkinda son derece kotumser dusuncelere sahiptir.Ornegin unlu Nature dergisinin bir numarali bilim yazari Henry Gee,"insanin evrimi ile ilgili 5 ila 10 milyon yil oncesine ait tum fosilkanitlarinin kucuk bir kutuya sigabilecek kadar az oldugunu" soyler.Gee'nin bundan vardigi sonuc ilginctir: "Ata-torun iliskilerine dayali insan evrimi semasi, tamamengerceklerin sonrasinda yaratilmis bir insan icadidir ve insanlarinonyargilarina gore sekillenmistir... Bir grup fosili almak ve bunlarinbir akrabalik zincirini yansittiklarini soylemek, test edilebilir birbilimsel hipotez degil, ama geceyarisi masallariyla ayni degeri tasiyanbir iddiadir-eglendirici ve hatta belki yonlendiricidir, ama bilimseldegildir.2   Aslinda "insanin evrimi" masali, materyalist felsefeyeinanan bir grup insanin, doga tarihini bu dogmatik inanclarina goreyazma cabasindan baska bir sey degildir. Ingiliz Bilim IlerlemeDernegi'nin (British Association for the Advancement !
    of Science)1980'lerdeki bir toplantisinda, Oxford universitesi tarihcisi JohnDurant bu konuda su yorumu yapmistir: "Acaba, aynen "ilkel" efsanelergibi, insan evrimi teorileri de kendilerini yaratanlarin degersistemlerini, onlarin kendileri ve toplumlari hakkindaki inanislarinigecmise yansitarak, guclendiriyor olabilir mi?3 Durant daha sonraki biryazisinda ise soyle demektedir: "insan evrimine dair dusuncelerin, gerek bilim-oncesi gerekse bilimseltoplumlarda benzer islevler ustlenip ustlenmedigi kuskusuz sorulmayadeger bir konudur... Yakindan incelendiginde ortaya cikmaktadir ki, herdefasinda, insanin kokeni hakkindaki fikirler gecmis kadar bugunu deyansitmaktadir, gecmisteki atalarimizin deneyimleri kadar kendideneyimlerimizi yansitmaktadir.... Bilimin bir an onceefsanesizlestirilmesine acilen ihtiyacimiz vardir. 4   Kisacasi, insanin kokeni hakkindaki evrim teorileri, buteorileri uretenlerin onyargilarini ve felsefi inanclarini yansitmaktanbaska!
     bir islev gormemektedir. Bu gercegi kabul eden bir diger evrimci,Arizona State Universitesi antropologu Geoffrey Clark'tir. Clark,1997'deki bir yazisinda soyle der: Onumuzdeki bir grup alternatif arastirma sonucundan bir tanesini, dahaonceki varsayimlarimiza ve onyargilarimiza gore seciyoruz-bu hempolitik hem de subjektif bir islem... Paleoantropolojinin sadece seklibilimseldir, icerigi degil. 5 Medya Propagandasinin Icyuzu   Goruldugu gibi insanin evrimi iddiasi, bizzat bu iddianinsekillenmesinde rol oynayan kimseler tarafindan dayanaksizbulunmaktadir. Iddia bilime degil, teoriyi sekillendirenlerin inanc veonyargilarina dayalidir.   Ama ilginc olan nokta, paleoantropoloji dunyasindaki bu"itiraf"larin hic bir zaman medyaya yansimamasidir. Aksine medya,savasi kaybetmekte olan bir ulkenin vatandaslarina son bir moral vermekicin yaptigi "zafer yakindir" propagandalari gibi, evrim teorisininicine dustugu bu cikmazi ozenle gi!
    zler ve kitlelere hep "evrimteorisinin her gun yeni bir kaniti bulundugu" yalanini soyler. Yale veCalifornia Berkeley universitelerinde yuksek lisans ve doktora yapmisAmerikali bir biyolog Jonathan Wells, Icons of Evolution: Science orMyth, Why Much of What We Teach About Evolution is Wrong (EvriminIkonlari: Bilim mi Efsane mi, Evrim Hakkinda Ogrettigimiz Pek Cok SeyNeden Yanlis) adli 2000 yili basimi kitabinda bu propagandamekanizmasini soyle ozetler: Toplumun geneli, insanin kokeni hakkindaki derin belirsizlige dairbilimsel uzmanlarin yaptiklari aciklamalardan cok nadiren haberdaredilir. Bunun yerine, su veya bu kimsenin en son teorisi ile beslenirizve bize bizzat paleoantropologlarin bunun uzerinde anlasamadiklarigercegi aktarilmaz. Ve tipik olarak, teori magara adamlarinin veya "bolmakyajli" insan atalarinin hayali resimleri ile suslenir... Gorunenodur ki, bilimin hic bir alaninda bu kadar az bir malzeme uzerine bukadar fazla bir kurgu yapilmamistir. 6 !
          Abartma Icgudusu   Ustte, paleoantropoloji alanindaki pek cok bilimadaminin, kendi ugrasilarina hic de guvenle bakmadiklarini belirttik.Peki evrimci medyanin haberlerine manset olan, "insanin evrimi artikkanitlanmis bir gercektir" gibi asilsiz iddialarla gazete vetelevizyonlarda boy gosteren bilim adamlari kimlerdir? Bunlar,paleoantropolojiyi dayanaksiz bulan bilim adamlarindan nicin farklidusunmektedirler?   Cevap, bu kisilerin farkli dusunmeleri degil, farklidavranmalaridir. Aslinda onlar da gercegi bilmektedirler, ama uzunugrasilar sonucunda elde ettikleri bir kac kemik parcasini onemligostermek, "evrimin kayip halkasi" olarak tanitmak ve boylecemansetlere tasinmak hoslarina gitmektedir. Evrimci Greg Kirby, Biyolojiogretmenleri Birligi'nin toplantisinda yaptigi bir konusmada bupsikolojiyi soyle ifade etmistir: "Eger butun hayatinizi kemik toplamak, kafatasinin ve cenenin kucukparcalarini bulmak icin harciyorsaniz, bu ku!
    cuk parcalarin oneminiabartmak icin cok guclu bir istek duyarsiniz". 7 Sonuc   Iste basta Hurriyet olmak uzere cesitli gunlukgazetelerde haber yapilan "8 milyon yillik hominoid iskeleti", ustteanlattigimiz medyatik propaganda stratejisinin ve bulgularini abartmaegilimindeki evrimci paleoantropologlarin yeni bir sov malzemesindenbaska bir sey degildir.   Iskelet hakkinda yapilan "evrimin eksik halkasi bulundu"seklindeki yorumlar, savasi kaybetmek uzere olan bir ulkenin "zaferyakindir, ramak kaldi" seklindeki propagandalarina benzemektedir.Ozellikle son zamanlarda, evrim teorisinin cikmazlarini, hicbirbilimsel delile sahip olmadigini gozler onune seren tartismaprogramlari, yayinlar ve aciklamalar evrimcileri telasa dusurmus olmaliki, "evrim teorisi"nin coktugu yerde, evrime "sozde" bir delilcikararak teorilerini kurtarmaya calismaktadirlar. Ama bu cababosunadir; hicbir propaganda, kaybedilen bir mucadeleyikurtaramamistir. !
      Dipnotlar 1 Niles Eldredge, Ian Tattersall, The Myths of HumanEvolution, s. 126-127 2 Henry Gee, In Search of Deep Time, New York,The Free Press, 1999, s. 116-117 3 Roger Lewin, Bones of Contention,s. 312 4 John R. Durant, "The Myth of Human Evolution", NewUniversities Quarterly 35 (1981), s. 425-438 5 G. A. Clark, C. M.Willermet, Conceptual Issues in Modern Human Origins Research, NewYork, Aldine de Gruyter, 1997, s. 76 6 Jonathan Wells, Icons ofEvolution: Science or Myth, Why Much of What We Teach About Evolutionis Wrong, Washington, DC, Regnery Publishing, 2000, s. 225 7 Paul S.Taylor, Origins Answer Book, 5. baski, 1995, s. 35 Sitemiziziyaret etmek icin lutfen tiklayiniz... Bundan sonraEvrimcilerecevaplar.4mg.com'dan e-mail'i almak istemiyorsaniz lutfentiklayiniz...



    This archive was generated by hypermail 2b29 : Wed Jun 20 2001 - 21:03:39 EDT